2018 október 14. - Fürkész délután a szabadulásról

IMG 3914A Fürkész csapat a gyülekezet felső tagozatos hittanosai számára kínál programokat. Az őszi első összejövetel, immár hagyományosan, egyben a nyári tábor részvevőinek találkozója is: ezért az október 14-i délutánunkat is az óhutai tábor dalaival és fényképeivel indítottuk. A rövid ráhangolódás után azonban komoly kihívásokkal találták szembe magukat a gyerekek.


Négy bibliai történet elevenedett meg a templom, a gyülekezeti ház és a kert különböző helyszínein, mindegyiknek a börtönbe vetés, fogság, üldözés és az ezekből való szabadulás reménye állt a központjában.

A Ráháb házában elrejtőző izraelita kémeket bujtatójuk a városfalon kívülre segítette leereszkedni, hogy elmenekülhessenek a jerikói városőrség elől. Ennek során a játék részvevői biztosítás mellett, beülőben és kötéllel, önmagukat eresztették le a templom karzatáról. Néhányaknak meg kellett birkózniuk a magasságtól való félelmükkel is, de a leereszkedés mindenkinek kihívást jelentett.

A filiszteusok fogságába esett Sámsont fogva tartói megvakították, és a börtönben malmot kellett hajtania. A gyülekezet kertjében a csapat tagjait a keményszívű „filiszteusok” bekötött szemmel a malomhajtáshoz hasonlóan a trambulin körbeforgatására ösztökélték. Egy önként vállalkozó „Sámsont” pedig alaposan meg is kötöztek, és a csapat csak úgy nyerhette vissza a szabadságát, ha – még mindig vakon – őt is kiszabadították.

A fáraó könyörtelen börtönéből – mint József történetéből tudjuk – az álomfejtés képessége segíthet megszabadulni. A foglyoknak a félhomályos börtönben elrejtett, álmokra utaló képeket kellett megtalálni, majd bibliai ismereteik alapján felismerni és jelentésüket a börtönőrnek elmondani.

Pált és Szilászt Filippiben missziós munkájukért vetették börtönbe, szigorúan meghagyva a börtönőrnek, hogy gondosan őrizze őket. A szabadulást – ahogy az Apostolok cselekedetében is – a földrengés (hangja) hozta el nekik. Ehhez az éjfelet mutató óra darabjait kellett a különböző igehelyekkel jelölt lezárt szekrényekben megtalálniuk, de ezeknek kulcsait pedig egy számzárral lelakatolt edény őrizte. Logika, csapatmunka és bibliaismeret együtt segíthetett.

IMG 3867


Pihenésként kézműveskedés, sütemény és üdítő várta a játékosokat. Az uzsonna közben a délután élményeit osztottuk meg, és arról beszélgettünk, hogy a saját életünkben mi ejt fogságba, mitől szeretnénk szabadulni, ki segíthet ebben.

IMG 3870